Att applicera en bas-makeup – foundation och puder

Att applicera smink kan vara snabbt och lätt med rätt metod. Men, om du använder fel nyanser och felaktig teknik kan din makeup se onaturlig ut. Den här artikeln visar hur du applicerar en bas-makeup och ger dig några tips på hur du väljer rätt färger och nyanser.

Var inte rädd för att experimentera med den mängd och typ av smink du använder. Att prova några olika applikationstekniker kan också vara till hjälp för att hitta den perfekta sminkningen.

Applicera foundation och puder

1. Börja med ett rent ansikte. Tvätta ansiktet med en mild rengöring och badda det torrt. Du kan också använda en rengöringsmedel med exfoliating mikropärlor eller buff din hud med en exfoliating face pad.

 • Försök att torka ditt ansikte med en bomullsboll som är nedsänkt i toner. Detta hjälper till att strama dina porer.
 • Torka ansiktet torrt med en ren handduk.
 • Om du använder en rengöringsmedel med en exfoliator ska du skölja ansiktet innan du torkar det torrt med en handduk.

2. Applicera lite fuktkräm. Välj en fuktkräm som passar din hudtyp och applicera den på ditt ansikte. Peka försiktigt det längs näsan, kindbenen och pannan och blanda den med cirkulära rörelser.

 • Om du inte tycker om att ha för mycket på ditt ansikte, kan du köpa en tonad fuktkräm som matchar din hudton. På så sätt behöver du inte använda primer eller foundation.
 • För att bestämma vilken fuktkräm som är rätt för en viss hudton, kolla etiketterna för produkter som är specifika för ditt problem (fet hud, torr hud, känslig hud etc.).

3. Överväg att applicera lite primer. Medan ansiktet primer inte är nödvändigt kan det hjälpa dig att uppnå den släta, luftborsta ytan genom att fylla i några gapande porer. De flesta primrar fungerar också som en bindande lösning för att göra sminken längre på huden. Du kan använda en grundläggande ansiktsprimer, eller du kan använda en med speciella egenskaper, till exempel en matt finish eller en redskapsreducerare. Du kan köpa dem i en skönhetsbutik eller butik.

4. Tänk på att använda någon concealer. Concealer är utmärkt för att dölja missfärgningar, fläckar och de främmande ögonkretsen. Välj en concealer som har samma färg som din foundation, men en eller två nyanser lättare. Applicera försiktigt försiktigt över fläcken, missfärgningen eller ögonkroppen med hjälp av en tappningsrörelse. Du kan använda fingret, en sminkvamp eller till och med en liten borste. Det finns olika typer av concealer, underögonområdet behöver en tunnare formel än vad du skulle täcka fläckar i andra områden med, eller det kommer att spricka. Var noga med att blanda kanterna på concealer i din hud. För att försäkra sig om att concealer inte spricker eller rynkor, klistra lite pulver över concealeren, pulver som är genomskinliga eller din hudton blandar bäst. Du kan också använda en färgkorrigerande concealer för att täcka upp några problemområden. Här är några tips:

 • Om du har röda områden eller finnar, använd grön concealer. Den gröna kommer att dölja ut rodnad.
 • Om du har mörka cirklar under ögonen, använd orange eller gulfärgad concealer.
 • Om du har en gulaktig hudfärg, använd en lilakonad concealer. Lilacigmentet hjälper till att avbryta den gula.

5. Välj en grundfärg som matchar din hudton. Du kan göra detta genom att placera en liten mängd längs din käke. Vissa företag säljer stiftelser för coola, neutrala och varma undertoner. Om du köper en grund från ett sådant företag, se till att du köper rätt hudton och underton. Att få grunden i fel hudton och underton kan göra ditt ansikte ser orange, gulaktigt eller ashy ut. Usch! Här är några snabba tips för att bestämma din hud underton.

 • Om dina ådror ser lila eller blå ut, har du en cool underton. Om dina ådror ser grönt ut, har du en varm underton. Om du inte kan säga, har du troligtvis en neutral underton.
 • Om du ser bäst ut i coola färger, som ljusa gröna, blues och purpur, har du en cool underton. Om du ser bäst ut i varmare färger, som röda, apelsiner, gula och olivgröna, har du en varm underton. Om du ser bra ut i alla färger, har du en neutral underton.
 • Om du ser bäst ut i silver smycken, har du en cool underton. Om du ser bäst ut i guldsmycken har du en varm underton. Om du ser bra ut i både guld och silver, har du en neutral underton.

6. Bestäm hur mycket täckning du vill ha. När du väljer din stiftelse är det också viktigt att bestämma hur mycket täckning du vill ha. Det finns olika typer av stiftelser tillgängliga, och varje kommer att ge dig olika resultat. Här är några tips:

 • Cream foundation är tjock, men det ger dig mest täckning. Du kanske inte ens behöver concealer för denna grund. Det kan dock vara tungt i ansiktet. Denna typ av fundament är lämplig för normala och torra hudtyper.
 • Flytande foundation kan ge dig en ren täckning till en medium täckning. Det kommer att se mer naturligt ut som det är, och hjälper även ut din hudton. Vissa fläckar kan dock fortfarande visa sig, och du kan behöva använda concealer. Denna typ av fundament är lämplig för torra och kombinerade hudtyper.
 • Pulverfundamentet ger dig den lättaste täckningen, och ser ut som den mest naturliga. Det är bäst att avtona din hudton och ge dig en sminklöshet. Denna typ av grund är lämplig för oljiga hudtyper.

7. Ansök din grund. Det finns många olika sätt att tillämpa din grund. Täckningen beror också på vad du använder för att lägga grunden på din hud. Generellt ger skönhetsblandare mest täckning, sedan grundborstar och sedan fingrar eller svampar. Du kan använda fingrarna, en sminksvamp eller till och med en grundborste, beroende på vilken typ av fundament du har. Börja applicera din foundation till näsan och arbeta dig utåt längs hakan, kinderna och näsan. Blanda grunden utåt och var noga med att få käftlinjen, sidorna av ansiktet, pannan och nacken.

 • Om du använder pulverfundament, kan du använda sminken med en sminksponge eller en penselborste.
 • Om du använder flytande foundation kan du använda en sminksponge, en sminkborste eller fingrarna. Om du väljer att använda en sminksvamp, överväg att dämpa den i vatten först. Detta förhindrar att svampen suger upp för mycket grund och slösar därmed bort.
 • Om du använder grädde, kan du använda en sminksponge, en sminkborste eller fingrarna.

8. Damma lätt med pulver. Välj ett pulver som matchar din hudton och virvla din pulverborste i den. Knacka lätt eller blås bort det överskottspulveret och borsta det på ditt ansikte. Fokusera på näsan, pannan och kindbenen. Pulvret hjälper till att ställa grunden och minska skenan. Det kommer också att släta ditt ansikte ytterligare för att förbereda dig för annan sminkstillverkning, till exempel rodnad och ögonskugga. Var noga med att damma allt överskott av pulver från ansiktet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *